2 Nisan 2009 Perşembe

2010'DA AFRİKA'DA OLAMAYACAK YILDIZLAR

2010 Dünya Kupası Elemleri maçlarında alınan skorlar gösterdi ki, Afrika'da bir çok yıldızı izleme şansımız olmayacak. Dünyanın futbolda en büyük organizasyonu olan ve bir çok önemli yıldızların birarada olmasını sağlayan be dev organizasyonu konuk olarak izleyenlerden biri de Christiano Ronaldo olabilir. Portekiz, EURO 2008'de birçoğuna göre şampiyonluğun en büyük favorisiydi. Hatta onlardan biri de bendim ancak çeyrek finalden öteye gidemediler. Portekizdeki düşüş orda başlamıştı. EURO 96yla başlayan ve katıldığı her turnuvada oynadığı futbol ve istikrarla rakiplerinin saygısını kazanan Portekiz, Afrika 2010 elemelerinde 5 maçta sadece 6 puan toplayabildi. Bizden daha kötü durumdalar. Portekizle bizim ortak bir yönümüz daha var. Bizim 2002'de Dünya üçüncüsü olmamızda, Galatasaray'ın Uefa Kupasını alan kadrosunun çok büyük payı vardı. Portekiz'in Euro 2004'de final oynamasında da, Uefa ve Şampiyonlar ligi kupasını alan Porto'nun kadrosu etkiliydi. Onlar düşüş sürecine girdiler. Muhtemelen Afrika'ya gidemeyecekler. Ronaldo'nun olmadığı bir Dünya kupasına şimdiden hazır olun.

Portekiz ile birlikte aynı grupta yer alan İsveç'de de işler iyi gitmiyor. Onların da 6 puanı bulunuyor ancak 1 maçı eksik. Serie A'da bu sezon harikalar yaratan İbrahimoviç de Afrika'ya tatil amaçlı gidebilir. Euro 2008'i göz önünde bulundurursak, İsveç'in düşüşünü sürpriz olarak görmemek lazım.
Cech ve Milan Baros gibi yıldızlarda Afrika'da düzenlenecek turnuvayı televizyondan izleyebilir. Çeklerde, Euro 2008'de Milli takıma kaybettikleri maçtan sonra bir türlü kendine gelemdi. Futbolları düşüşte, bunda ülkenin iki önde gelen takımı Slavya prag ve Sparta Prag'ın da etkisi var. Yaş ortalaması 30'larda olan Milli takımı yenileyemediler. Bu süreç onlar için sıkıntılı geçecek gibi gözüküyor.

Euro 2008'de oynadığı futbolla gençleştirme operasyonunda başarılı bulunan Romanya'nın da Dünya Kupasına gitme şansı bana göre kalmadı. 30 yaşında olan Adrian Mutu da Dünya kupası görmeyebilir.

İskandinav futbolunun düşüşte olan bir diğer ülkesi de Norveç, aslında son yıllarda çok önemli başarıları yoktu ama turnuvalarda kendilerine yer buluyorlardı. Norveç'in en büyük gol silahı olan Jonh Carew de muhtemelen Dünya Kupası'nda boy göteremeden kariyerini noktalayacak.

Hiç yorum yok: