14 Nisan 2009 Salı

HILLSBOROUGH FACİASI


14 nisan 2009 Liverpool bir başka ingiliz ekibiyle olan Chelsea ile Şampiyonlar Liginde yarı finale kalma mücadelesi verecek. ne garip tesadüftür ki bundan tam 20 yıl önce 15 nisan 1989 yılında, Hillsborough'da Liverpool ile Nottingham Forest arasında yapılan FA Cup yarı final maçında 96 kişi hayatını kaybetti. Facianın üstünden tam 20 yıl geçti ama Liverpool'lular ve futbolseverler acıyı ilk anki kadar hissediyor. birçok spor sever hala neden ? neden yaşları 45 ile 15 arasında değişen 96 can kaybı diye soruyor. İngiliz futbolunun yıldızı ve Liverpoolun simgesi Steven Gerrard o günü anlatırken gözleri doluyor. ''Maçı televizyondan izlediğimizde , radyodan dinlediğimizde olayın korkunçluğunu anlayamamıştık. Ama daha sonra gözlerimize inanamadık" diyor. 1998 yılından beri Liverpool'un formasını giyen Gerrad bu faciada kuzeninide kaybetmiş.. Yıldız futbolcu " benim Liverpoolda yaptıklaırm aslına bakarsanız bir vefa borcu. Kuzenimin annesi ve babası benim bugünlere gelmemde büyük pay sahibi. Onlara birşeyler verebilmem gerekiyordu" diyor.

Facianın 20'cı yılında ingilterenin üç şehrinde liverpool, Notthingam ve Sheffield'da eş zamanlı anma törenleri düzenlenecek. Olayların çıktığı saat olan 15:06'da saygı duruşu yapılacak.
Kırmızı balon bir daha böyle olayların yaşanmaması için gökyüzüne bırakılacak.
1989'daki olaydan birkaç gün sonra Real Madrid ile Milan arasında oynanan Avrupa Kupası yarı final maçının 6. dakikasında maç Hillsborough’da ölenler için 1 dakikalık sessizik için durdurulur. Sessizliğin 20. saniyesinde tüm milan taraftarları you’ll never walk alone’ı söylemeye başlar.
Tüm dünyada Liverpool taraftarının marşı olarak bilenen you'll never walk alone'da bu olayın ardından kullanılmaya başlamıştı.

Bir not daha iletelim sizlere Liverpool kulübünün yas günü ilan ettiği o tarihten bu yana da 15 Nisan günlerinde hiç maç yapmamıştı.

Hiç yorum yok: