9 Aralık 2009 Çarşamba

DEVLER LİGİ -1

Şampiyonlar Ligi'nde 4 grupta maçlar tamamlandı. Gecenin sürprizini Bayern Münih yaptı. Geride bıraktığımız haftasonu Jose Mourinho'nun Inter'ini yenmeyi başaran Juventus, Bavyera ekibinden Torino'da 4 gol yiyince, devler liginin dışında kaldı. Bu gruptaki son maçlar aslında Fenerbahçe ve Galatasaray'ı da yakından ilgilendiriyordu. Liverpool'dan sonra Juventus'un da Uefa Avrupa ligine kalması, turnuvaya Şubat'tan sonra ayrı bir heyecan getirecek. Yeniden Şampiyonlar ligine dönecek olursak, Bordeaux da gruplarda harika bir performans gösterdi. 16 puanla Bayern Münih ve Juventus'un bulunduğu grubu lider bitirdiler. A grubunu puansız ve gol atamadan tamamlayan Maccabi Haifa da tarihe geçti. Şampiyonlar ligi'nde böyle istatistiğe sahip başka takım yok.

B grubunda Manchester United 9 eksikle gittiği Wolfsburg deplasmanında, Owen ve Obertan'ın etkili oyunuyla galip gelmesini bildi. Bosna Hersek'in Portekiz'e elenerek Dünya Kupasına katılamaması, Wolfsburg'u olumsuz etkiledi. Misimoviç ve Dzeko bu takım için çok şey ifade ediyor. Alman ekibi en son galibiyetini Dünya Kupası baraj maçları öncesinde 7 Kasım'da Hoffenheim deplasmanında aldı. Beşiktaş'a gelecek olursak, Mustafa Denizli'nin kadro seçimi yine tartışma konusu. Beşiktaş 15'i lig, 6'sı Şampiyonlar ligi olmak üzere, bu sezon 21 maç oynadı. Bu 21 maçta aynı kadro üst üste 2 kez sahaya çıkmamış. Her teknik adamın rotasyonuna saygımız var ancak her maçta da rotasyon yapılmaz. Birde 21 maçta bir teknik direktör, hala ilk 11'i şekillendiremediyse, ortada bir problem var demektir. Beşiktaş için hala Avrupa ligi şansı var. Uefa 17 Aralık'ta yapacağı toplantıda, Cska aleyhine bir karar verirse, Wolfsburg'a şampiyonlar ligi, Beşiktaş'a da Avrupa ligi şansı doğacak.

C grubunda ise sürpriz olmadı. Real Madrid ve Milan üst tura çıkan takımlar oldular. Real'in Marsilya'yı 3 -1 yendiği maçta Ronaldo'nun frikiği muhteşemdi. Zürih grupta 4 puanını da Milan'dan almasına rağmen sonuncu oldu. Marsilya içinde artık bir gelenek oldu grupta üçüncü olup, Uefa'ya kalmak. 3 sezondur aynı tablo ile karşı karşıyalar.

D grubunda Atletico Madrid için kabus iyi bitti. Beşiktaş 4 puanla Avrupa'ya veda ederken, Atletico Madrid'e Uefa Avrupa ligi için 3 puan yetti. Kuralar çekildiğinde bu grupta birinci Chelsea, ikinci Porto, üçüncü ise Atletico Madrid'in olacağını düşünüyordum. Yanılmadığım için ayrıca mutluyum. Porto için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Sezon başı takımın en önemli iki ismi Lucho Gonzales'i Marsilya'ya, Lisandro Lopez'i de Lyon'a satmalarına rağmen, gelenği sürdürdüler. Transfer politikasını Güney Amerika üzerine kuran Jesualdo Ferreira'nın, Lisandro Lopez'in satılmasından sonraki Falcao tercihi kendisini yanıltmadı. Arjantinli golcü gruplarda 3 gole imza attı. Porto'nun transfer politikası gerçekten örnek alınacak cinsten. Lopez ve Lucho Gonzales'den 38 milyon euro bonservis aldılar. Sezon başında transfere sadece 20 milyon euro harcadılar. O kadar futbolcu satmasına rağmen hep zirvede kalmayı başarmaları, istikrardan geçiyor. Tabi burada Jesualdo Ferreira faktörünü de unutmamak lazım.

Hiç yorum yok: