11 Ağustos 2010 Çarşamba

ZEYTİNBURNU VE BAYRAMPAŞA'NIN ÇOCUKLARI

A Milli Takım Sorumlusu Guus Hiddink'in dünkü basın toplantısında altyapıya vurgu yapması bir çok kişiye sıradan gelmiş olabilir ama oldukça dikkatimi çektiğini belirtmek isterim. Peki 5 büyükler ne kadar altyapıya önem veriyor ve ne alıyor? Son 10 yıl içinde altyapısı en aktif olan takım Galatasaray. Arda Başta olmak üzere Sabri, Uğur Uçar, Ferhat Öztorun, Mehmet Güven, Aydın Yılmaz ve Emre Çolak gibi oyunculardan faydalanmış. Tugay Kerimoğlu önderliğindeki altyapıdan beklentiler çok yüksek. Hakikaten bu beklentileri karşılayacak oyuncularda var.
Beşiktaş'a bakacak olursak, Nihat Kahveci, Serdar Özkan, Yasin Sülün, İbrahim Kaş, Mehmet Sedef, Aydın Karabulut, Batuhan Karadeniz ve Necip Uysal öne çıkanlar, özellikle de yenilerden Necip'in çok önemli yerlere geleceğini düşünüyorum. Viktoria Plzen ile İnönü Stadı'nda oynanan rövanş maçını canlı izleme fırsatı buldum ve gerçekten o mevki de Türkiye standartlarının çok üstünde. Yaşı çok genç, Guti'den de çok şey öğreneceğini umuyorum.
Fenerbahçe'de ise ilk akla gelen Semih Şentürk. Can Arat ile Kerim Zengin'i de sayabiliriz ancak Fenerbahçe altyapısının bu konuda başarısız olduğunu kabullenmesi lazım.

Trabzonspor'da Tolga Zengin, Ufukhan Bayraktar, Feridun Sungur, Gökdeniz Karadeniz, Hüseyin Cimşir, Hasan Üçüncü ve Barış Şimşek göze batıyor ama Gökdeniz ve Hüseyin dışındakilerden verim alamadığını hatırlatmakta fayda var.
Aslında son yıllarda altyapının ne kadar önemli olduğuna Türkiye'deki en iyi örnek Bursaspor. Şampiyonlukta büyük pay sahibi olan Ozan İpek, Sercan Yıldırım ve Volkan Şen altyapıdan gelen isimler.

Dünya futbolundan örnekler verecek olursak, Real Madrid son 10 yılda transfere 1 milyar euro harcarken, ezeli rakibi Barcelona ise altyapıdan gelen oyuncularla kaldırmadığı kupa kalmadı.

Birde Hiddink'in örnek gösterdiği Emre Belözoğlu'nun Zeytinburnu sokaklarında, Arda Turan'nın ise Bayrampaşa'nın toprak arazilerinden gelip, Milli takımın en önemli oyuncuları olduğunu hatırlatmak isterim. Belki çok klişe olacak ama, gözümüzün önündeki değerleri göremiyoruz.
Türk kulüpleri izleme komiteleri oluşturup, Güney Amerika'ya gönderene kadar, tek otobüsle Bayrampaşa, Bakırköy, Esenler veya Zeytinburnu'ya gönderseler, eminim daha faydalı iş yapmış olacaklar.

Hiç yorum yok: