20 Mayıs 2009 Çarşamba

SHAKTAR MI? BREMEN Mİ?

Uefa Kupası'nda finalistlerinden Shaktar Donetks, tarihinde ilk kez Avrupa Kupaları'nda final oynayacak. 2004 yılında Mircea Lucescu'nun takımın başına gelmesiyle, Avrupa'da adını duyurmaya başlayan Ukrayna temsilcisi, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon Sporting Lizbon, Barcelona ve Basel'in bulunduğu grupta üçüncü olarak yoluna Uefa Kupası'ndan devam etmişti. Avrupa'nın 2 numaralı kupası'nda sırasıyla Tottenham, Cska Moskova, Marsilya ve Dinamo Kiev'i elemeyi başaran Shaktar, finalde Werder Bremen'e rakip oldu. Donetks, sezon ortasında takımın gol makinası Brandao'yu Marsilya'ya satmasına rağmen, finale yükselmeyi başardı.

1936 yılında bir kömür madencisi olan Aleksei Stakhanov tarafından Stakhanovets adıyla kurulan Shaktar'ın Ukrayna'da 4 şampiyonluğu bulunuyor. Bunlardan 3'ünü Lucescu'nun önderliğinde kazandılar.

Shaktar Donetks'in finaldeki rakibi Werder Bremen ise tarihindeki ikinci Avrupa Kupası finaline çıkacak. 1992 yılında Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Galatasaray'ı da eleyen Alman temsilcisi, o sezon finalde Fransa'nın Monaco takımını 2-0 yenerek kupaya uzanmıştı. Galatasaray'ı eledikleri maçta, Rotario o golü atsaydı, belki de biz finale yükselecektik ama kupa onlara nasip oldu. 4 Bundesliga şampiyonluğu bulunan Werder Bremen'in en önemli yıldızı şüphesiz Diego, ancak brezilaylı yıldız Hamburg ile oynanan yarı final rövanş maçında gördüğü sarı kartla finalde cezalı duruma düştü. Dün havaalanında Bremen'i karşılamaya gitmiştim. Diego'ya Türk basını olarak sorularımızı yönelttik. Oldukça rahat görünüyordu. Takım arkadaşlarına güvendiğini ve İstanbul'dan kupayla döneceklerini söyledi. Diego, Bundesliga'da kötü bir sezon geçirdiklerini ancak Bremen taraftarına Uefa ve Almanya Kupasıyla veda edeceğini de sözlerine ekledi.

Bundesliga'da kötü bir sezon geçiren Werder Bremen, taraftarına son Uefa kupasını hediye etmek istiyor. Shaktar Donetks ise Dinamo Kiev'den sonra ülkesine Avrupa Kupası götürmek istiyor. Thomas Schaff ile Mircea Lucescu'nun taktik savaşından bakalık kim galip çıkacak.

Hiç yorum yok: